Street Art Festival Groningen

Street Art Festival Groningen

Writer’s Block! Kunst op straat

­
Kunst buiten de musea, buiten de galeries, buiten de ateliers: gewoon op straat! Writer’s Block is een organisatie die verschillende vormen van kunst in de publieke ruimte organiseert, realiseert en cureert. De Leeuwarder organisatie begon in 2018 met het realiseren van enkele muurschilderingen in eigen stad vanuit een passie voor street art. Inmiddels is de organisatie verantwoordelijk voor al meer dan 150 muurschilderingen in vijf Nederlandse provincies. De organisatie kwam al eerder naar Groningen voor de realisatie van de muurschildering ter ere van voetballer Dick Nanninga (te vinden aan de Zaagmuldersweg) en drie muurschilderingen in samenwerking met het Groninger Museum.

Door laagdrempelige positieve ervaringen met kunst aan te bieden op straat, realiseert Writer’s Block een positieve impact op de (leef)omgeving zonder te breken en verbouwen. In samenwerking met de omgeving creeëren ze unieke kunstwerken waarbij ze het gevoel van verbinding, vereniging en identiteit willen versterken. De organisatie biedt een platform aan de bruisende (street) art-scene, waarbij ze lokaal en (inter)nationale kunstenaars een podium geven om hun talent te laten zien aan een breed publiek. Met de straat als canvas wil Writer’s Block de wereld steeds mooier achterlaten!

Voor meer informatie en alle muurschilderingen, bekijk de website: writersblockmurals.com

Annabel Adema – Genieten van de kleine dingen
Zaagmuldersweg, Groningen

Kunstenaar Annabel Adema, net afgestudeerd aan de kunstopleiding in Groningen, kwam terug naar de stad om haar kunsten te brengen naar de straat! Haar kunstwerken, vaak geïnspireerd door de schoonheid van de natuur, staan vol met insecten, dieren en mensen, zo ook deze!

Annabel:

“De kleuren van mijn muur zijn geïnspireerd op de vrolijk gekleurde kozijnen die in de wijk te vinden zijn. De diertjes op de muur zijn hele gewone diertjes die je overal kan tegenkomen, het meisje op de muur is aan het genieten van deze allerdaagse diertjes. De smileys op de broek zijn een kleine verwijzing naar de kunstenaar die in de herfst smileys maakt van blaadjes in de parken van deze wijken.”

Naomi King – Birds in paradise
Paradijsvogelstraat, Groningen. Bijgestaan door Loes van Reijmersdal

Met een flinke dosis verf, hard werken en doorzettingsvermogen is deze grote muur getransformeerd tot een bont en levendig kunstwerk; Naomi King style!

Naomi:
Momenteel staat zowel het regenwoud als Papua New Guinea erg onder druk. Zoals vaker spelen vrouwen een grote rol in het behouden van eigen identiteit en natuur. Een Papuans vrouw is afgebeeld als een guardian van de tropische vogels. Een referentie naar de vrijheid die ze wilt ervaren is ze afgebeeld te midden van wijnranken die een referentie is naar de vruchtenwijn fabriek waar deze muurschildering op afgebeeld is.

Extra info Naomi:
Rotterdamse Kunstenaar Naomi King is de zelfbenoemde “CEO van paars”. Naomi King ademde comics vanaf jonge leeftijd. Ondergedompeld in indiecomics, begon Naomi op jonge leeftijd zelf met deze kunstvorm. Wanneer ze de kans kreeg om haar talent op een muur in te zetten, pakte ze deze met beide handen aan.

Eloise Gillow – ‘Reciprocity’
Het Oude Politiebureau, Grongingen

Deze hartverwarmende muurschildering is gemaakt door de Engelse street artist Eloise Gillow. De muurschildering is te vinden boven de patio van buurtcafé ‘Het Oude Politiebureau’.

Over de muurschildering zegt Eloise: “De mural gaat over wederkerigheid en zorgzame relaties. Er ontstaat er een omhelzing tussen twee mensen. Dit soort verbindingen zijn de basisknooppunten van een gemeenschap. De mural integreert visueel in de omgeving door de kleuren van het omringende groen en het gele gebouw en ook conceptueel door het vieren van het gevoel van saamhorigheid, zorg en steun dat aanwezig is in deze gemeenschapsruimte.”

Wietse
untitled. Jop, Groningen

Dit 360º kunstwerk is gemaakt door de Belgische schilder Wietse uit Brugge! Deze raskunstenaar haalt zijn inspiratie uit de natuur en met zijn flora en fauna heeft jongerencentrum Oosterparkwijk een flinke opknapbeurt gegeven! Op deze manier geeft Wietze mee aan de jeugd om respect te hebben voor de aarde en alles wat daar leeft 🌱🐦

Voor dit grote kunstwerk wilde hij natuurlijke kleuren gebruiken om geen afbreuk te doen aan de omgeving. Hij vindt het belangrijk om in zijn werk altijd één van deze pijlers mee te nemen: kunstgeschiedenis of geschiedenis, de natuur en reizen. In dit werk heeft hij voor de natuur gekozen!

Mazza – Hortênsia + Haya común ‘Purpurea Latifolia’
Piet Fransenlaan, Groningen

Dit imposante werk van de Braziliaanze street artist Mazza toont de schoonheid van lokale flora; de bloemen die we kennen, maar niet altijd zien, tentoongesteld en uitvergroot op het grootste canvas dat je kunt hebben!

Mazza: Toen ik naar buiten ging om flora te verzamelen in de wijk, merkte ik een zeer sterke aanwezigheid van deze twee planten op. Ik gebruikte het kleurenpalet en de vierkante uitsnedes om in dialoog te gaan met de lokale architectuur. Ik ben erg blij met het resultaat en de mogelijkheid om meer kleurenpaletten te verkennen.

Zesar Bahamonte

Wat een lange knuffel zou ik je geven in de duisternis van mijn doornen
“Qué abrazo te daría en la penumbra de mis espinas”
Zaagmuldersweg, Groningen

De in Spanje gevestigde kunstenaar Zesar Bahamonte creëerde deze kleurrijke en krachtige mural in Groningen. De artist representeerd in zijn walls een kenmerkend scala aan authentieke en kleurrijke karakters.

Zesar: “Deze mural is de representatie van zoiets eenvoudigs en tegelijkertijd krachtigs als een KNUFFEL. Toen ik eenmaal het beeld had dat ik wilde weergeven, herhaalde ik het drie keer om ritme op de muur te creëren, evenals een spel van kleuren en vormen. Dit maakt geen van de drie knuffels hetzelfde.”

Wild Benches
Florakade, Groningen

Al sinds 2006 is Leon van der Velde bezig met zijn Wild Benches project. Ooit begonnen in Groningen, maar als een malle heeft dit straatproject zich verspreid tot steden als Amsterdam, Porto, Kreta, Berlijn en andere locaties in Nederland. Tegenwoordig is de Groningse artiest bezig om zijn project zo eco-vriendelijk en duurzaam mogelijk te maken! Leon maakte deze ‘wild bench’ in Groningen samen met MMXXIII voor het Street Art Festival

Ricardo van Zwol – untitled
Gorechtkade, Groningen

Ricardo van Zwol – alias R-75 – heeft zijn herkenbare stijl in Groningen achtergelaten! De geometrische vormen gemixt met levensechte portretten en unieke kleurenpaletten is wat de Rotterdammer zijn stijl zo uniek maakt. De kunstenaars staat bekend om zijn optische illusies, portretten en vergezichten. Inspiratie voor zijn portretten haalt hij uit zijn omgeving, zo ook dit werk!

Jack Lack
Zaagmuldersweg, Groningen.

Geboren en getogen in Stuttgart, heeft kunstenaar Jack Lack in zijn artistieke loopbaan een verscheidenheid aan muurschilderingen van verschillende grootte en met diverse thema’s gemaakt. Zijn belangrijkste artistieke media zijn spuitbussen en rollers onder de invloed van de graffitikunstscene.

De versmelting van zijn werken met de omgeving is een van zijn doelen. De werken gaan op in het bruisende stadsbeeld, maar door zijn uitgebalanceerde palet en verscheidenheid aan thema’s weet hij de omgeving van zijn werken te herdefiniëren.

Meerdere internationale kunstenaarsverblijven hebben Jack geholpen zijn artistieke vormentaal te vinden door gebruik te maken van de “vuile” aspecten van kleurverlopen met grote rollers in contrast met de strakke verloopjes van de spuitbus.

Portret van Dick Nanninga op een flatgebouw aan de Zaagmuldersweg

Locaties

Adres

Zaagmuldersweg 3

9713 LB Groningen

Reserveren

(050) 211 36 84

Contact
(050) 211 36 84
hop@werkpro.nl
reserveren alleen telefonisch

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag

12:00 - 22:00 uur

Betaald parkeren

ma t/m za 9.00 - 18.00 uur
do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min

Adres

Zaagmulderwerg 3

9713LB Groningen

Contact

050-3171280 / 06-15254988

welkom@duurzaamoosterpark.nl

ONDERDEEL VAN

VOLG HET STADSRESTAURANT

Erkend leerbedrijf

ONDERDEEL VAN